Home Page
06.12.2023
06.12.2023
ORGANİZASYONLAR
WORKSHOPLAR
SÖZEL & GÖRSEL DESTEK
TASARIM / PROJE
Üyelik
facebook sayfamıza katılın !
Etiket, Amblem, Logo

kostebek.jpg Günümüzde üretilen bir malın satışa sunumunda, pazardaki başarısında etiket, amblem ve logonun rolü gözardı edilemeyecek kadar büyümüştür. İnsanların üretime verdiği önem ve titizlik, sunuşta da devam etmelidir. Örneğin kötü bir malı iyi bir logo kurtaramaz ama iyi bir malı kötü bir logo yokedebilir. Logo, firmanın imzası ve aynı zamanda prestijidir. Yıllara taşınacak bir güvenin ve kalitenin simgesini yansıtmalıdır.

Bir firmanın amblemi, logosu ve ürettiği ürünlerde kullanacağı etiketlerin tasarımı ne denli güçlü olursa, o denli insanlarda güven uyandırır. Yıllarca hatta yüzyıllarca dünyada kalan markalara bakıldığında, logo ve amblemlerinin de eskimediği görülür.

Bazı logolar vardır ki öylesi büyük isimler tarafından yaratılmamıştır. Ülkemizin beyaz eşya üzerine çalışan önemli bir firmasının bundan önceki logosu ve amblemi çalışan işçileri tarafından oluşturulmuştu. Yıllarca o firmayı simgeleyen logo yakın zamanda değişse de bir kuşağın hafızasında eski logo kalmıştır.(*)

karikarock.jpg
Gene ülkemizin önemli bir tekstil firması, logosunu Güzel Sanatlar Akademisi’nde okuyan genç bir öğrenciye yaptırmıştı. Aslında bu şirket yetkilileri bir profesyonel grafiker ararken, tesadüfen bunları duyan öğrencinin “Ben size bir logo yapabilirim” demesiyle başlar. Tabiî ki şirket yetkilileri bu öneriyi pek ciddi almasalar da “hadi yap bakalım” diyerek geçiştirirler. Ertesi gün logo geldiğinde şaşkına dönerler. Ortada harika bir iş vardır… Ancak genç öğrenci firmanın adının baş harfi olan H’yi V olarak anlamış ve öyle yazmıştı. Bu markanın aynı zamanda şirketin sahibi olan ailenin soyadı olduğu da düşünülürse bu kelimenin tam anlamıyla fiyaskodan başka bir şey değildi. Sonra ne mi oldu? Bu logoyu gören şirketin sahibi “bunu böyle kullanacağız ve şirketimizin ismi de bu olacak” demiş. Bu çelebi ve de estetik duyarlılığa önem veren yönetim anlayışı yarım yüzyıldan fazla bir zamana oturan tekstil devini oluşturacaktı. O gün daha yeni yetme bir öğrenci olan logoyu yapan kişi de bugün ülkemizin önemli sanatçılarından biri olacaktı.(**)

Referans galeri için tıklayınız.

Talepler için Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır

(*)Arçelik

(**)“Benim adım Eflatun” kitabında Eflatun Nuri olayı anlatıyor;

“Bir gün Vitali Hakko, Eflatun Nuri'den imalatına başlayacağı eşarplar için desen çizmesini ister, imza olarak ta bir köşesine marka ismi olarak düşündüğü "Hakko" yazın der... desenler çizilir, baskıya hazır hale getirilir, Vitali Hakko çizimleri almaya gelir, hepsini çok beğenir ancak bir problem vardır... Eflatun Nuri çizimlerin tümünde "Hakko" yerine yanlışlıkla "Vakko" yazmıştır. ancak Vitali Hakko çizimlerin değiştirilmesini istemez ve marka olarak Hakko yerine Vakko ismi doğar..”